De biologische basis van angsten

Steeds vaker kom ik tegen dat huisartsen een in mijn ogen vreemde voorstelling van zaken geven ten aanzien van de lichamelijke oorzaken van angsten. Ik weet niet of dit met name komt door de lobby van de medicijnindustrie die producten als Seroxat aanprijzen voor off-label gebruik tegen angsten, maar het feit is wel dat veel mensen dit soort middelen gebruiken om hun angstgevoel te onderdrukken.

Laat ik voorop stellen dat ik van mening ben dat sommige mensen baat hebben bij middelen als Seroxat. Maar een overgroot deel van de gebruikers van deze producten, heeft meer baat bij het leren stoppen van dit soort gevoelens. De meeste mensen die ik gesproken hebben, geven toch aan dat het gebruik de angst alleen maar als het ware naar achter duwt en niet laat verdwijnen. Echter tegelijkertijd worden ook positieve gevoelens van geluk en plezier weggeduwd zodat je een veel vlakker leven krijgt. Een van de nadelen hiervan is dat onder andere ook seksuele opwinding minder wordt.

Ook ik kan helaas niet garanderen dat een NLP behandeling helpt. Om de zoveel tijd kom ik een situatie tegen waarbij ik niet kan helpen. Dat is niet alleen vervelend voor mij, maar vooral voor de ander. Desalniettemin werkt het bij meer dan 90% van de mensen die bij mij komen goed. Door dit hoge succespercentage, ben ik in staat om de NLP behandeling op no cure, no pay basis aan te bieden. Ik hanteer namelijk de stelregel dat als het niet werkt, je ook geen rekening krijgt en ook niets betaald.

Soms wordt bij het voorschrijven van middelen als Seroxat de verklaring gegeven dat sommige mensen te weinig serotonine aanmaken en daarom een dergelijk middel moeten gebruiken. Dit is echter wel heel kort door de bocht. Weliswaar dat serotonine enige invloed heeft, maar deze invloed is anders dat een dergelijke idee suggereert. Daarnaast zijn er NLP technieken om je brein te trainen meer serotonine aan te maken.

Mocht het probleem alleen zijn dat je te weinig serotonine zou aanmaken, dan lag het veel meer voor de hand om je een preparaat van aminozuren (de voorlopers van serotonine in je brein) te geven, waardoor je brein makkelijk meer serotonine aanmaakt. Middelen als Seroxat maken ook geen serotonine aan, ze werken op een heel andere manier. Het gebruik van aminozuren is echter af te raden (het gebruik van sommige aminozuren is zelfs illegaal op het ogenblik in Nederland) omdat door het gebruik hiervan je brein lui wordt in het zelf produceren van deze stoffen. Je brein is net een soort chemische fabriek die al deze stoffen zelf aanmaakt. Dat moet je juist stimuleren en niet afremmen.

Serotonine zorgt er echter niet voor dat je blij en gelukkig wordt, maar dat je emotioneel rustiger en kalmer wordt. Bij een gebrek aan serotonine kun je ook makkelijker in extase komen. Net zo als je vatbaarder bent voor angstgevoelens of depressieve gevoelens. Wat Seroxat doet is ervoor zorgen dat het moeilijker wordt voor je brein om het patroon van een angstgevoel op te roepen. Maar het doet dit op een primitieve wijze: het zorgt ervoor dat tal van emotionele gevoelens onderdrukt worden. Ook de goede!

En dat terwijl de meeste mensen met NLP makkelijk angstgevoelens kunnen stoppen met de technieken die in het rapport staan. Daarnaast zijn er twee snelle manieren om controle te krijgen over de chemicaliën die in je hersenen zitten.

De eerste is om serotonine aan te maken. Het gedeelte in je hersenen dat serotonine aanmaakt zit toevallig precies naast het gedeelte dat de spiertjes rond onze mond bestuurt. Ons brein is geen precisie-instrument, maar gebruikt juist soort hagelschot aan stroompjes om bepaalde signalen door te sturen. Hierdoor ga je meer serotonine aanmaken wanneer je je mond heftig beweegt. Een goede manier is om dus extreem geforceerd te gaan glimlachen op het moment dat je je niet goed voelt.

Op zo’n zelfde manier kun je er ook voor zorgen dat er endorfine in je brein vrijkomt. Van endorfine ga je je wel heel goed voelen. Dit komt met name vrij bij sporten of het behalen van bijzondere prestaties. Maar ook wanneer je hartelijk en breeduit lacht. Dat is de reden dat bij veel oefeningen waarbij je terug moet denken aan een moment dat je je goed voelde, het handig is om een moment te nemen waarbij je moest lachen. Wanneer je daar aan terugdenkt, schiet dan weer in de lach en versterk dat gevoel totdat je hard zit te lachen. En daarmee je brein volstopt met endorfine.

Dit alles is genetisch bepaald. Of het nu goed gaat of niet goed gaat, het is genetisch bepaald. Als je morgen van de ene op de andere dag weer helemaal de oude bent (en dit gebeurt vaker dan je denkt), dan is ook dat genetisch bepaald. Met andere woorden: als je niet precies kan stellen welke genen verantwoordelijk zijn, dan verklaart een beroep op genetica niets. Wat mij betreft kunnen we dat dan ook achterwege laten, en het zou goed zijn als onze artsen dat ook deden. Voor genezen is het belangrijk om ook de hoop en de verwachting te hebben dat het gaat lukken.

Het goede nieuws is wel dat derde en vierde generatie anti-depressiva een stuk beter werken dan de oude medicijnen zoals Prozac en Seroxat. Er vindt daar veel minder afvlakking bij plaats en ze combineren prima met NLP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *