Bewust onbewust

In veel van mijn nieuwsbrieven of rapporten staan technieken om controle te krijgen over negatieve emoties. Ook in mijn NLP behandelingen leer ik iemand met name om zoveel controle te krijgen over angsten of depressieve gevoelens dat hij of zij in staat is om wanneer zo?n gevoel opkomt dit te stoppen en welbewust een goed gevoel te beginnen. Dit alles werkt op basis van het verschil tussen bewustzijn en onbewustzijn.

Nu wordt er in de wetenschap veel over gediscussieerd of bewustzijn en onbewustzijn überhaupt wel bestaan. Gelukkig maak ik me alleen druk over of iets snel en goed werkt. Ik hanteer een makkelijke definitie: bewustzijn is dat gedeelte van de hersenen die ervoor zorgen dat we iets bewust meemaken. Het onbewustzijn is de rest van de hersenen. Het bewustzijnsgedeelte is slechts een heel klein deel van onze hersenen. Het overgrote deel is onbewust.
Hierdoor blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek dat de mens maar heel weinig echt bewust doet op een dag. Wanneer je nu bij jezelf bedenkt hoeveel procent van de tijd je bewust bezig bent op een dag, op welk percentage kom jij dan uit? Het blijkt in de praktijk ongeveer vijf procent te zijn, en daarmee is ongeveer vijfennegentig procent onbewust.

Een mooi voorbeeld is praten. Wanneer je praat dan weet je (meestal) wel waarover je praat, maar de zinnen die je uitspreekt worden onbewust gevormd. Je denkt er niet over na voordat je een zin zegt. De zin komt als het ware uit het niets zo in je op. In werkelijkheid was de zin al gevormd in je onbewustzijn. Alleen had je dat uiteraard nog niet door.Dat is ook de reden dat NLP zo goed werkt. Ons onbewustzijn verwerkt wel zinnen, maar we zijn het ons niet bewust. De hele dag door komt er via onze oren geluid naar binnen. Als iemand iets zegt kunnen we niet anders dan het te horen.

Omdat ons onbewustzijn nu precies het oude, primitieve gedeelte van ons brein is, volgt het de instructies die het hoort nauwlettend op. Zeker onder invloed van bepaalde chemicaliën in ons brein, leert ons onbewustzijn snel. Zodra bijvoorbeeld in de pubertijd de hormonen toeslaan, leren we snel interesse in het andere geslacht aan. Gunden we daarvoor het andere geslacht nog geen blik waardig, van het ene op het andere moment lijkt niets anders ons meer te bekoren.
Zo ook als iemand iets traumatisch meemaakt. In mijn praktijk kom ik met regelmaat de meest verschrikkelijke gebeurtenissen tegen. Wat er gebeurd is dat ons onbewustzijn op zo?n moment onder invloed van onder andere adrenaline, heel snel een overlevingsmechanisme aanleert. En dit is goed, want het sleept de getraumatiseerde persoon door de moeilijke periode heen. Echter, later blijkt het overlevingsmechanisme minder goed te werken, wanneer het bijvoorbeeld als een fobie naar voren komt.

Gelukkig is ons primitieve gedeelte van ons brein zeer begaan met onszelf. Het is misschien wel het meest egoïstische deel van je brein. Het wil niets dan goeds voor jou. Zodra ik er tegen begin te praten, dan merkt het onbewustzijn meteen op dat de technieken goed te gebruiken zijn en leer je het zo van het ene op het andere moment. Anders dan bij reguliere behandeling waar men onnodig jou aan het woord laat om over dingen te praten die a) niet leuk zijn en b) er niet toe doen, praat ik in een NLP behandeling juist veel. Op die manier leer ik je te focussen op wat goed gaat en op welke manier je ervoor kunt zorgen dat dingen beter gaan. Tachtig procent van wat ik zeg is echter niet voor jou bedoeld, maar voor je onbewustzijn.

Het proces wat ik opzoek is om eerst bewuste controle te krijgen over onbewuste processen. Om op die manier te ontdekken wat niet goed werkt, dit te stoppen en te vervangen voor iets dat wel goed werkt. Wanneer je daarna zelf ervaart hoe makkelijk en comfortabel je dit elke dag doet, dan groeit hiermee meer en meer het vertrouwen dat alles opgelost is. Op gegeven moment is dit vertrouwen zo sterk gegroeid dat je onbewustzijn van tevoren al weet wat je gaat doen.
Op dat moment gebeurt er het volgende: stel je begint je niet goed te voelen om wat voor reden dan ook, dan grijpt je onbewustzijn meteen in, omdat het weet dat je het toch wel zou stoppen en je weer goed zou voelen. Op die manier wordt de nieuwe bewuste techniek onbewust verinnerlijkt met als effect dat je zonder er bij na te denken je toch makkelijk en eenvoudig goed voelt. Met recht bewust onbewust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *