Licensed NLP Coach certificatie dagen

Officiele NLP Coach Certificatie Dagen

Wat maakt een coach tot een topcoach? In mijn visie heeft een NLP Master Practitioner alles in zich om een goede coach te worden. Hij weet hoe hij mensen kan helpen om een breed scala problemen op te lossen. Dat is meer dan genoeg om als coach aan de slag te gaan en je boterham met coaching te verdienen. Toch steken sommige coaches nog met kop en schouder boven andere coaches uit. Zoals altijd bij NLP is het in die gevallen interessant om te ontdekken wat het verschil is dat het verschil maakt. Wat maakt een top coach zoveel beter dan een coach die gewoon goed is?

Het antwoord is tweeledig. In de eerste plaats maakt een top coach gebruik van onconventioneel coachen. Mensen hebben alle clichés al eens gehoord en als die conventionele manier geholpen had, dan hadden zij geen hulp meer gevraagd om uit de problemen te komen. Sterker nog, omdat de clichematige oplossingen bijna nooit werken, is de kans groot dat zij dankzij de conventionele aanpak juist verder in de problemen zijn gekomen. En dan bedoel ik meer dan alleen de reguliere hulpverlening. Ook binnen NLP of provocatief coachen of wat voor coachingsmethodiek dan ook, oefent de overgrote meerderheid van de coaches hun coaching bijna per definitie clichematig en conventioneel uit. Immers, de overgrote meerderheid creëert zelf zijn eigen middelmatigheid. Wanneer je die middelmatigheid wil ontstijgen dan is een onconventionele aanpak de eerste stap. Vandaar dat mijn NLP Practitioner en NLP Master Practitioner opleidingen zulke goede coaches opleiden.

In mijn visie moet elke coach in de eerste plaats op zijn minst NLP leren omdat NLP de enige methode is die precies vertelt hoe je problemen oplost voor mensen. Vaak wordt, ten onrechte, de rol van de coach voorgesteld als veiligheid en ruimte bieden aan iemand om zichzelf te ontplooien. Elke keer dat ik iets hoor dat daarop lijkt, denk ik bij mijzelf “die heeft geen idee hoe hij iemand kan helpen”. Vandaar dat ik in mijn NLP Practitioner en NLP Master Practitioner veel aandacht geef aan professioneel coachen. In principe biedt een NLP Practitioner en/of NLP Master Practitioner opleiding meer dan voldoende basis om als coach aan de slag te gaan. Op NLP Kring, het platform ter ondersteuning van de door TIOUW opgeleide coaches, zie je dan ook meer dan genoeg NLP Practitioners en NLP Master Practitioners die dat vandaag de dag in de praktijk brengen.

Het tweede punt dat iemand tot een top coach maakt, is het ontwikkelen van een eigen ideologie. Nu is het woord “ideologie” een weinig populair woord. Toch geeft het precies aan waarin een top coach zich onderscheidt van een coach die gewoon goed is. Een voorbeeld maakt dit het duidelijkst. Neem het verschil tussen Johan Cruijff en Louis van Gaal. Beide zijn top voetbalcoaches. Het verschil tussen beide is een ideologisch verschil. Met Johan Cruijff haal je een heel andere ideologie in huis dan met Louis van Gaal. Vergelijk dat nu eens met Ruud Brood, de coach van RKC. Hij heeft met RKC in 2011 een hele goede prestatie neergezet, maar is toch van een ander kaliber dan Johan Cruijff of Louis van Gaal, juist omdat hij minder met een ideologie komt.

Voor NLP Master Practitioners heeft The Society of NLP de mogelijkheid om je ook als NLP Coach te certificeren. Je krijgt dan het officiële Society of NLP “NLP Coach” certificaat en bijbehorende licentie. Deze certificering is alleen bedoeld voor NLP Master Practitioners die ook daadwerkelijk als coach actief zijn. Daarnaast wil de Society dat de door hen gecertificeerde NLP coaches een extra programma volgen. Om te zorgen dat dit programma meer is dan een herhaling van de NLP Practitioner of Master opleiding heb ik het volgende driedaagse programma opgesteld aan de hand van mijn eigen coachingservaring van de afgelopen tien jaar.

Programma Onconventioneel Coachen
Omdat mijn NLP Practitioner en NLP Master Practitioner opleiding volledig zijn en derhalve alle NLP methoden en technieken hierin voorkomen, ga ik bij “Onconventioneel Coachen” vooral in op bijzondere casuïstiek. Met andere woorden, in deze drie dagen ga ik in detail in op bijzondere situaties van cliënten. De focus zal liggen op twee onderwerpen: onconventionele oplossingen en het ontwikkelen van je eigen ideologie.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1: Ontdekken en Ontwikkelen van je Eigen Ideologie
De reden dat ik zo’n goede coach ben, komt voor een groot deel voort uit mijn onconventionele aanpak en de onder de noemer Neurosofie® door mijzelf ontwikkelde ideologie. Nu heeft het geen zin om mijn ideologie over te nemen, maar Neurosofie® is wel een goed startpunt om te ontdekken waar een ideologie over gaat. Op dag één gaan we uitzoeken wat jij vindt over diverse onderwerpen als:
– Inkomen. Hoe dienen mensen aan geld te komen.
– Lichamelijke gezondheid. Wat is jouw oplossing hiervoor.
– Seks. Hoe ga je om met seks?
– Liefde. Wat is het belang van liefde?
– Emoties. Wat is een goede manier van omgaan met emoties?
– Rationaliteit. Wat te doen met mensen die minder rationeel zijn?
– Communicatie. Hoe help je mensen beter contact te maken?
– Ambitie. Op welk ambitieniveau wil je dat jouw klanten komen te zitten?
– Wilskracht. Wat is het belang van wilskracht?

Aan de hand van deze punten ga je zelf aan de slag om je eigen ideologie vorm te geven en tegelijkertijd om jezelf in kaart te brengen. Op welke punten van je eigen ideologie ben je sterk ontwikkeld en op welke punten is het nog nodig om verbeteringen aan te brengen? Aan het einde van de eerste dag gaan we vervolgens elkaar onderling vergelijken. Waar sta jij als coach ten opzichte van andere coaches. Wat kan je van andere coaches leren en waar kan jij hen helpen zich te verbeteren.

Dag 2: Joost’s extreem moeilijke cases
De afgelopen tien jaar heb ik heel wat probleemgevallen voorbij zien komen. Hier zaten zulke grote problemen bij dat mijn maatstaf voor wat een licht en een zwaar geval is behoorlijk uitgerekt is. Wat ik als een licht geval beschouw, zien de meeste coaches van elders als een onmogelijke opgave. Vandaar dat het goed is om deze cases te doorlopen zodat je beter voorbereid bent op het ergste dat je als coach zo’n beetje kan overkomen.

Dit doen we op een bijzondere manier door middel van een speciaal door mij ontwikkelde rollenspel. Nu heb ik een enorme hekel aan traditionele “rollenspelen” tijdens trainingen en we gaan dus daar absoluut geen gebruik van maken. Het door mij ontwikkelde rollenspel voor coaching is gebaseerd op Dungeons & Dragons rollenspel dat in de jaren 70 van de vorige eeuw is ontwikkeld. Bij zo’n rollenspel is er een verhalenverteller die aan een groep avonturiers bepaalde situaties beschrijft waarbij deze avonturiers vervolgens volledig vrij zijn om te verzinnen hoe ze met die situatie omgaan. In dit geval gaat het om moeilijke coachingssituaties waarbij je met je eigen groep gaat bedenken hoe jij deze moeilijke situaties door middel van coaching oplost.

Dag 3: Jouw moeilijke gevallen
Het is de bedoeling dat elke deelnemer aan de NLP Coach Certificatie Dagen zelf één casus voor zichzelf uitwerkt zodat hij stap voor stap weet wat er tijdens de coaching is voorgevallen en hoe hij daarop gereageerd heeft. Na de bijzondere ervaringen van dag twee, weet je vervolgens hoe jij als verhalenverteller zelf jouw eigen casus aan de andere deelnemers kan presenteren in de vorm van een Dungeons & Dragons rollenspel. En dat gaan jij en de andere deelnemers dan ook doen zodat je niet alleen leert wat andere mensen in jouw situatie gedaan zouden hebben, maar dat jij ook ontdekt wat jij doet op het moment dat je in de schoenen van andere coaches komt te staan.

Kortom, wanneer je NLP Master Practitioner bent en je jezelf en jouw coaching naar een nog hoger niveau wilt tillen, schrijf je dan in voor de NLP Coach Certificatie Dagen met het onderstaande formulier:

P.S.

Mocht je nog geen NLP Master Practitioner zijn, vraag dan met het onderstaande formulier gerust een gratis en geheel vrijblijvend verkennend gesprek aan om te bespreken wat de beste optie is om top coach te worden:

One thought on “Licensed NLP Coach certificatie dagen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *