De kracht van feedback

Het NLP TOTE model
Het NLP TOTE model

“Er is geen falen, alleen maar feedback” is een van de uitgangspunten van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). Wat er mee bedoeld wordt, is dat wanneer je dingen die misgaan ziet als iets waar je van leert dat het dan geen falen is, maar een wijze les. NLP is een groot voorstander van het maken van fouten, zolang je een fout maar hooguit één keer maakt. Mensen zien mij vaak als zeer succesvol, en dat is ook zo, maar wat zij onvoldoende zien is dat dat succes voortkomt uit mijn vermogen veel meer fouten te maken dan de meeste andere mensen en veel sneller. Tegelijkertijd ben ik ook iemand die snel leert van dingen die fout gaan. Gelukkig stop ik meestal vrijwel direct als er een keer eens wat fout gaat. En ben mij er dan extra bewust van dat het beter op een andere manier kan.

Als er iets fout loopt, wordt het pas falen als je het onverhoopt opgeeft. Veel mensen zijn bang om fouten te maken en juist daardoor beperken ze zich. Meestal is die beperking een stuk beklemmender dan het gevolg zou zijn van het maken van een paar flinke fouten. Met NLP leer je juist om je fouten te omarmen zolang je maar in staat bent om met flexibiliteit en creativiteit steeds nieuwe fouten op te zoeken. Zoals ik reeds zei: het wordt pas irritant als mensen steeds dezelfde fouten maken. Met NLP train je jezelf voor zin in avontuur. Zaken waarvan andere mensen zeggen dat ze onmogelijk zijn, lenen zich juist prima voor een avontuurlijke poging eens wat fouten te maken. Zolang je de informatie die die fouten opleveren maar gebruikt als feedback dan is er niets aan de hand.

Op die manier heb ik bijvoorbeeld mijzelf op professioneel niveau leren DJ’n. Voor muziek heb ik totaal geen talent noch heb ik ritmegevoel. Mijn eerst mixen deden mensen pijn aan hun oren. Van toonsoorten had ik geen idee. Maar door stug door te gaan en met elke nieuwe mix ook technisch iets nieuws uit te proberen, is het me na een paar jaar gelukt om goed te kunnen DJ’n. Hier is een voorbeeld mix:

De kracht van feedback zit hem er vooral in dat je stopt met dingen te doen die slecht werken. En wanneer je ontdekt dat iets goed werkt dat je daar dan mee doorgaat en er meer van gaat doen. Op die manier kan je elk probleem overwinnen en elke vaardigheid je eigen maken zolang je maar over het vermogen beschikt om flexibel met de situatie om te gaan en je creatief genoeg bent om de volgende keer je iets nieuws te gaan doen. Het is precies deze regel die mij zo succesvol maakt: ik begin tien dingen waarvan er negen mislukken en die daarom verdwijnen en met het ene ding wat wel werkt ga ik door en bouw ik uit. Kortom, ik heb alles te danken aan de kracht van feedback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *