Matthijs den Besten over de NLP opleiding van Joost van der Leij

“Beste Joost,

Dankjewel voor een voor een dozijn onconventioneel leerzame dagen. Je bracht ons bewustzijn vaak in verwarring, maar we bleken onbewust veel meer en veel gemakkelijkker te kunnen leren dan we aanvankelijk dachten. De laatste dagen was het in mijn ogen verbluffend hoe ver iedereen kwam met de technieken, de taalvaardigheden en het Enneagram. Met gemak. En wat ik (en denk ik, iedereen) bovenal ‘ op onverklaarbare wijze’ van je heb opgestoken is ‘attitude’. Zelfvertrouwen, durf en nieuwsgierigheid. Dus clienten? Ja! Jezelf in de markt zetten? Yes! En ook dit weer ontspannen, moeiteloos en ongeforceerd.

Ik heb Dr Richard Bandler in Edinburgh meegemaakt, maar ook Joost Dr ‘Feelgood’ van der Leij in Amsterdam was wat je noemt on-wijs!

Na je uitleg en demonstraties op de cursus heb ik zojuist je heldere en prikkelende boek in een adem uitgelezen. Ik ben enthousiast over hoe slim je NLP en Enneagram combineert. Nieuwsgierig naar het resultaat in de praktijk ga ik ermee aan de slag!

Matthijs den Besten”

“Ha Joost,

Graag geef ik een reactie op je verzoek om een stukje te schrijven over de Master opleiding, alweer een lange kerstvakantie geleden.

Na de practitioner opleiding was ik blij dat ik zoveel vaardigheden en technieken zo gemakkelijk en prettig had geleerd. En ik was verrast met de lef die in je ons had gewekt om met het geleerde aan de slag te gaan en clienten te helpen. Ik vroeg me al voldaan af wat de master opleiding daar nog aan toe zou kunnen voegen.

Nu, na de master opleiding, constateer ik dat ik zóveel meer heb geleerd dan ik van tevoren kon bevroeden. Nog meer fascinerende nieuwe vaardigheden, zoals die voor het opwekken van diepe trance. Maar bovenal is er ook een grote les die de master opleiding van het instituut voor onconventionele wijsheid me heeft geleerd. De les dat ik eigenlijk niets weet.

En dat is geen ontmoedigend inzicht, merk ik. Integendeel, want wat je ons in de dagen van de master opleiding ook hebt meegegeven is een diep vertrouwen in de creativiteit en het waarnemingsvermogen van ons onbewuste. Dus ook al weet ik niets, mijn onbewuste weet raad. En inderdaad, improviserend, met open geest waarnemend en experimenterend gebeuren prachtige dingen met mijn clienten en met mezelf.

Voor die wijze les, die je met jezelf als voorbeeld, met je tranceverhalen en met je ongedwongen, uitlokkende aanpak hebt overgebracht, dank ik je uit de grond van mijn hart. Want de ontdekking van de kracht van het onbewuste heeft mijn leven op een nieuw spoor gezet.

Kortom, ik raad jouw masterprogramma iedereen aan die NLP beoefent en echte verdieping zoekt… dieper en dieper…hieper de piep… hoera voor eigen-wijze Joost!

Hartelijke groet

Matthijs den Besten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *